Menu

In de media.

RTV Noord op bezoek bij repetities

Bron: Website RTV Noord, Publicatiedatum 29 mei 2018

RTV Noord heeft een leuk artikel en een video gewijd aan de komende voorstelling van Spek om Spinnen. Lees hier het hele artikel en bekijk hieronder de video.

Spek om Spinnen gaat buiten de gebaande paden

Bron: de Krant, Publicatiedatum: 3 mei 2018
NUIS/NIEBERT – In 1998 begon het: de tweejaarlijkse openluchtspelen achter de Coendersborch. Een uitgelezen locatie voor een openluchttheater, bedacht ook theatergroep Spek om Spinnen zich. Donderdag 31 mei en op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni is het weer zover. Dan zal de befaamde theatergroep weer optreden. Of ze wederom de 2500 bezoekers zullen aantikken? Dat gaan we zien. Lees meer >>

Camping ‘De Coendersbos’ is weer gesloten

Publicatiedatum: maandag 6 juni 2016
Meer dan 2500 toeschouwers zien voorstellingen van ‘’Reuring op de Coendersbos’’.

 De organisatie van Spek om Spinnen kijkt terug op een zeer succesvol openluchtspel. Afgelopen weekend werd voor de tiende keer een openluchtspel gespeeld in de tuin van de Coendersborch in Nuis. Meer dan 2500 toeschouwers wisten de weg naar de eeuwenoude borgtuin in Nuis te vinden. De voorstellingen op vrijdag- en zaterdagavond waren stijf uitverkocht. Per voorstelling was er plaats voor zo’n 900 bezoekers.

Mede door het hoge bezoekersaantal kreeg regisseur Herma Stroetinga een waardig afscheid. Ze regisseerde de voorstelling dit jaar samen met Sjoeke Klaassens. Naast het voeren van de regie was ook het stuk geschreven voor Stroetinga.

Vrijwilligers van de organisatie, meer dan honderd, nemen binnenkort afscheid van Herma Stroetinga. Ze is de langstzittende regisseur van de club. Ze had de leiding over 6 producties en was daardoor ruim 12 jaar verbonden aan Spek om Spinnen.

Tijd om achterover te leunen is er voor de bestuursleden niet. In 2018 moet er weer een productie worden opgevoerd. Dat lijkt nog ver weg, maar de opdracht die op hun staat te wachten is groot en omvangrijk. Er moet namelijk naast een andere regisseur ook worden gezocht naar een schrijver. Binnenkort worden er verkennende gesprekken gehouden met potentiele regisseurs.

Het bestuur zal ook een andere samenstelling gaan krijgen. Voorzitter Tineke Pastoor treedt samen met secretaris Hannie Nijhof terug uit het bestuur. Beiden waren bij de oprichting van de stichting in 1997 betrokken. Bij hun aftreden worden ze benoemd tot erelid.

Nadat eerder Linda de Vries en Robert Pastoor het bestuur hebben versterkt zal vanaf september ook Karina Wiersema toetreden tot het bestuur. De samenstelling ziet er dan als volgt uit:

Robert Pastoor: Voorzitter
Linda de Vries: Secretaris
Hans van der Veen: Penningemeester
Roel Vogelzang: Lid
Karina Wiersema: Lid

IMG_8961 IMG_8906 IMG_8796

spek3

 

 

In AchtDorpenNieuws: ‘Herma regisseert Spek om Spinnen nog één keer’

Publicatiedatum: donderdag 21 april 2016 / AchtDorpenNieuws

spek om spinnen acht dorpen nieuws 2016

 

Voorbereidingen op openluchtspel Spek om Spinnen in volle gang

Publicatiedatum: maandag 15 februari 2016

Bestuur, commissies en spelers van Spek om Spinnen draaien weer op volle toeren. Voor alweer de tiende keer wordt er een openluchtspel opgevoerd achter de Coendersborch in Nuis. Op 2, 3 en 4 juni 2016 wordt ‘Reuring op de Coendersbos’ gespeeld. In 1998 werd de eerste voorstelling gespeeld; ‘De Slag om het Bolmeer’.

Spek om Spinnen is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Zo was er tijdens de eerste voorstelling plaats voor 350 personen, inmiddels is er plaats voor maar liefst 900 toeschouwers. De drie voorstellingen zijn elke editie nagenoeg uitverkocht. Niet alleen het bezoekersaantal is gegroeid. Ook de organisatie van Spek om Spinnen is meegegroeid. Tot en met de voorstellingen zijn ruim 150 vrijwilligers in touw.

‘Reuring op de Coendersbos’ is het tiende stuk dat wordt opgevoerd in Nuis. Het spel speelt zich af in de late jaren ’60. ‘Reuring op de Coendersbos’ is geschreven door Herma Stroetinga, die ook dit jaar de regie voor haar rekening neemt. Helemaal alleen doet ze het niet, Sjoeke Klaassens is aangesteld als regie-assistent. Na zeven succesvolle voorstellingen heeft regisseur Herma Stroetinga aangegeven dat na dit stuk de samenwerking tussen beide partijen tot een einde komt. Stroetinga regisseerde in 2006 haar eerste openluchtspel. Destijds nam ze het stokje over van Gradus de Groot, die het op zijn beurt, in 2004, weer overnam van Teun Minses.

Vanaf het oprichtingsjaar, 1997, was de samenstelling van het bestuur nagenoeg hetzelfde. In de afgelopen periode zijn er meerdere veranderingen geweest. Zo is mede-oprichtster Coba Roffel uit het bestuur getreden. Daar tegenover staat de komst van de jongelingen Linda de Vries en Robert Pastoor. Na de voorstellingen van 2016 doen ook Tineke Pastoor (voorzitter) en Hannie Nijhof (secretaris) een stapje terug. Ze treden uit het bestuur. Beiden zijn ook mede-oprichters.

In 1997 laat toenmalig assistent-regisseur en tevens mede-oprichter Alie de Vries in het Nieuwsblad van het Noorden optekenen dat het openluchtspel een spektakel wordt.
‘’Een groots spektakel dat in de streektaal van het Westerkwartier wordt gespeeld. Het verhaal is gebaseerd op geschiedkundige feiten uit deze streek, maar het pretendeert niet historisch te zijn.’’
Inmiddels zijn we 19 jaar verder en staat het tiende openluchtspel voor de deur. De organisatie is gegroeid en steeds meer mensen weten Spek om Spinnen te vinden. Ondanks de vele veranderingen staat de uitspraak van Alie de Vries in 1997 nog als een huis.